Panorama Fibula
2022
De gemeente Loo wilde een uitkijktoren bouwen die zou verwijzen naar de geschiedenis van het Romeinse castellum in de Loowaard. Traditioneel zijn wachttorens die verwijzen naar de Romeinen ontworpen als de bekende vierkante Romeinse wachttorens. Deze wachttorens waren naar mijn mening echter architectonisch niet interessant. Daarom heb ik ervoor gekozen mij te laten inspireren door een archeologische vondst van een fibula: een Romeinse sieraad. De fibula, die in de Loowaard werd gevonden door een amateurarcheoloog, leerde mij dat de Romeinen, in tegenstelling tot hun wachttorens, ook heel delicaat en verfijnd konden ontwerpen. Als reactie hierop transformeerde ik het kleine sieraad tot een plek waar mensen naar binnen kunnen lopen en het landschap kunnen observeren.
Binnen in de uitkijktoren bevinden zich zes QR-codes die leiden naar audioverhalen die ik heb verzameld door kinderen, boeren, arbeiders, een wetenschapper, de archeoloog en (andere) bewoners te interviewen. De Romeinse geschiedenis wordt gecombineerd met ecologische, landschappelijke, rurale, industriële, middeleeuwse en hedendaagse verhalen.












Panorama Fibula
2021-2022
Permanent sculptural watchtower in the Loowaard, Loo, Duiven, informed by a participative and education project with inhabitants.
5,85 x 5,85 x 4,30 m
Oakwood, Cortensteel and other materials
Commissioned by Gemeente Duiven.
_
Design: Atelier Heidi Linck
Technical drawings: Studio Denis Bacal
Engineering: Bremer Engineering
Realisation: Koos Schaart
With many thanks to: Moorlag BV, Dorpsraad Loo, children and teachers at Bernadetteschool, Wil Kuijpers, storytellers, Rijkswaterstaat.